Progresivna mišićna relaksacija

Home  /  Progresivna mišićna relaksacija

Progresivna Mišićna Relaksacija po Jacobsonu

“Ja vam mogu ispričati i vi ćete razumjeti.
Ja vam mogu pokazati i vi ćete me kopirati.
Ali tek kada sami isprobate, vi ćete znati!”

Stara kineska poslovica

 

misicna-relaksacija

Što je PMR i od kuda dolazi?

Metoda progresivne mišićne relaksacije (PMR) po Jacobsonu jedna je od vrlo djelotvornih tehnika opuštanja. Za razliku od drugih tehnika opuštanja u kojima se opuštamo na pasivan način, ovom tehnikom možemo se opustiti aktivno i samostalno.

Tehnika je vrlo djelotvorna kod nesanica, neurodermitisa, visokog krvnog tlaka, glavobolja i migrena, bolova u leđima i vratu, astme, alergija, bolesti krvnožilnog sustava, srca i oboljenja nastalih kao posljedica stresa.

Američki liječnik Edmund Jacobson (1885.-1976.) osmislio je metodu PMR 1928.godine. Od tada je u širokoj primjeni već 80 godina i uključena je u zdravstvene sustave mnogih zemalja. Edmund Jacobson ustanovio je da kod stresa ili straha dolazi do refleksne napetosti mišića te da vrijedi i obrnuto: opuštanje mišića dovodi do osjećaja mira, a postiže se i bolja prokrvljenost organizma i drugi blagotvorni zdravstveni učinak.

 

Kako metoda PMR funkcionira?

Osjećaj opuštanja postižemo tako što nakratko napnemo i dulje vrijeme opuštamo različite mišićne skupine. Pri tome možemo uočiti razliku između stanja napetosti mišića i opuštenosti.

Svrha ove metode je da bolje upoznamo vlastito tijelo i naučimo prepoznati signale stresa kako bi pravovremeno mogli primijeniti metodu opuštanja i dovesti se u dobro i opušteno stanje. Kada naučimo sami sebe brzo i lako dovesti u opušteno stanje, svakim novim prakticiranjem postiže se sve bolji uspjeh s konačnim ciljem sposobnosti trenutnog opuštanja.

Informacije o edukaciji

Trajanje: 4 dana (32 sata)

Cijena: 400,00 €

Napomena: Potrebno je znanje i iskustvo s područja zdravstva ili pedagogije, psihologije te znanje i iskustvo u radu s ljudima.

Po završetku edukacije dobiva se diploma Učitelj progresivne relaksacije mišića po Jacobsonu s kojom se omogućava rad s grupama i pojedincima.