Katatimno imaginativni pristup u coachingu – slike duše

Home  /  Katatimno imaginativni pristup u coachingu – slike duše

Katatimno imaginativni pristup nesvjesnom

 

 

Autogeni trening-katatimno-imaginativni-pristup-nesvjesnom

 

Katatimno doživljavanje slika

Dnevna sanjarenja uglavnom ostaju u podsvijesti.

Katatimno ili emotivno doživljavanje slika polazi od toga da slike i predodžbe koje tijekom dana prolaze našim mislima odražavaju nesvjesne konflikte. To je kod dnevnog sanjarenja jednako kao i kod pravih snova, no te dnevne slike uglavnom ostaju na razini podsvijesti.

 

Dekodirana simbolika slika može promijeniti unutarnji stav

U suradnji s terapeutom pokušava se svjesno prizvati dnevna sanjarenja povezana s nekom određenom temom. Potom se zajedno s terapeutom pokušavaju protumačiti slike koje pritom nastaju. Često klijenti sami dekodiraju simboliku nastalih slika. No da bi se uspjeli promijeniti unutarnji stavovi nužan je razgovor s terapeutom.

Potrebno je točno definirati cilj

Na početku terapije vode se opsežni razgovori o klijentovoj životnoj priči i njegovim aktualnim teškoćama. Klijent mora točno objasniti kakvu pomoć očekuje. To je iznimno važno jer jedino tako terapeut može u obzir uzeti i individualne okolnosti svojeg klijenta.

Klijent točno opisuje što vidi

Tretman započinje fazom privikavanja odnosno opuštanja. Potom terapeut navedi neku sliku (npr. kuća, brijeg, livada i sl.), a klijent je popuni prema svojim vlastitim predodžbama. Moguće je i slobodno oslikavanje, dakle bez zadanoga predloška. Nakon faze oslikavanja klijent točno opiše što je vidio. U tom se razgovoru osvještavaju do tada podsvjesni osjećaji. Terapeut nudi klijentu različite interpretacije koje klijentu omogućuju bolje ophođenje s vlastitom osobnošću.

Metoda putovanja kroz slike

Katatimno doživljavanje slika, često zvano i putovanjem kroz slike, primjenjuje se u kratkoročnoj terapiji kod djece, mladih i odraslih pri tretiranju kriza, depresija, psihosomatskih poteškoća, opsesivnih neuroza ili kod psihički uvjetovanih seksualnih poremećaja. Opuštajući efekt ove metode često se koristi i u sportu, školama i socijalnim ustanovama.

 

Prijava na edukaciju